MEGINI KLINCI OSVOJILI ŽUĆKA

Written by: Veljko Dragosavljević


Košarkaši Mega Leksa su ostvarili istorijski uspeh. Najmlađa ekipa je osvojila svoj prvi pehar, a Dejan Milojević je tako posle dva finala iz trećeg pokušaja podigao Žućkovu levicu.

                                                                                                                        Photo by: Zvanična stranica Megabasket


Crno-beli su odlično počeli utakmicu, tačnije njihov kapiten Vanja Marinković koji je postigao osam od deset poena. Tada je na semaforu pisalo 10:2. Onda je Mega počela da igra agresivnu odbranu koja je zadala velike probleme ABA ligašima ove sezone i vrlo brzo napravila seiju 14-1. I jedni i drugi su šutirali odlično van linije 6,75, preko 70% su imali u prvom periodu. Onda su usledili promašaji jednih i drugih koju je prekinuo Timoti Luvavu sjajnim zakucavanjem. Odličan prvi period je završen rezultatom 24:23 sa Mega Leks. Odličnu prvu četvrtinu je imao Aleksandar Cvetković koji je za kretko vreme postigao 8 poena.
U drugom periodu, Partizan je ponovo odlično počeo i nastavio rafalnu paljbu van linije 6,75. Napravili su seriju 11:3, Milutinović je postigao jednu a Murić dve trojke. Prvih pet minuta drugog perioda se igralo kao i u prvoj četvrtini. Košarkaši Partizana su nastavili u odličnom ritmu, postizali su poene dok je na drugoj strani Mega bila dekoncentrisana, naročito Ognjen Jaramaz koji je sve promašio u prvom poluvremenu. Problemi u vidu, po tri lične greške Vitkovca i Džonsa su se javili u nezgodnom trenutku, s obzirom na loš početak utakmice Derela Vilijamsa. Onda je Nikola Ivanović zamenio Jaramaza i ponovo se Mega vratila u rezultatski priključak. Trojke su pljuštale, igrala se brza i dobra košarka. U poslednjih pet minuta igra je malo usportila, čvrste odbrane su prouzrokovale veliki broj faulova, pa su ekipe izvodile veliki broj penala. Poslednji napad nije iskoristio Vilson pa je odlično prvo poluvreme završeno rezultatom 48:46 u korist košarkaša Partizana. I jedni i drugi su u prvom poluvremenu šutirali sjajno, Mega za tri 6/13, Partizan 8/16. Uz to su imali po 8 defanzivnih i 9 ofanzivnih skokova. U ekipi Partizana najefikasniji su bili Murić (13p) i Marinković (11p), dok su u taboru Mege po 10 sakupili Nikolić i Ivanović.
Drugo poluvreme je počelo u visokom ritmu. Jaka odbrana nije izostala, a svoje prve poene u ovom finalu je na isteku 23. minuta postigao Kevin Džons. U sledećem napadu se postignutom trojkom, u listu strelaca upisao i Ognjen Jaramaz. Interesantno je da su se ova dva igrača tek tada upisala u strelce, s obizirom na njihov poenterski učinak tokom cele sezone. U trećem periodu smo videli puno faulova, pa su tako nakon samo pet odigranih minuta, Murić i Luvavu napravili po četiri penala. Ritam utakmice je znatno opao, Partizan je sve do pred kraj četvrtine držao minimalnu prednost. Nakon nekoliko nerealizovanih napada, na krilima Nikole Ivanovića i trojkom u poslednjoj sekundi, Mega je u poslednjih deset minuta ušla sa minimalnom prednosti, 66:64.
Crno-beli su znatno koncentrisanije počeli četvrti period. Napravili su seriju 7-0. Opet je viđeno puno faulova, pa su tako Marinković sa jedne, odnosno Ivanović i Nikolić zaradili četvrte lične greške. Procenat šuta je opao, pa su u jednom trenutku košarkaši Mege bolje šutirali trojke nego slobodna bacanju. Ubrzo se utakmica svela na veliki broj izvedenih penala. Prvi koji je ispao sa pet penala je bio Partizanov kapiten, Vanja Marinković, koji je odigrao odličnu utakmicu. Nakon pet sporih minuta, drugi deo poslednjeg perioda je podsetio na prvo poluvreme. Murić je ubacio svoju novu trojku, a na drugoj strani su Nikolić i Ivanović postizali poene. Tada je najmlađa ekipa na kupu napravila seriju 8-0 i na 38 sekundi imala prednost 82:78. Pri rezultatu 83:80, Ivanović je promašio dva slobodna bacanja, lopta je stigla do Cvetkovića koji ju je dodao Milutinoviću koji je dobio blokadu baš od Ivanovića i tu je utakmica rešena. Kaba je sa penala stavio tačku na ovu odličnu utakmicu.

Mega je nakon dva izgubljena finala od Crvene zvezde, iz trećeg puta uspela da osvoji svoju prvu Žućkovu Levicu. MVP Kupa je Nikola Ivanović koji je na ovom meču postigao 24 poena, i bio najzaslužniji za istorijski uspeh ružičasto-zelenog tima. Pratio ga je Danilo Nikolić koji je postigao 18 poena. Na drugoj strani, Vilson je postigao 17 poena, po 16 su dali Murić i Marinković. 

Коментари