Liga Šampiona: Rezervista doneo radost Parizu, Benfika jedva do prednosti!

Written by: Uroš Petrović

Najveće evropsko klupsko takmičenje vratilo se na male ekrane u utorak uveče (16.02) a u centru pažnje bila je repriza prošlogodišnjeg četvrtfinalnog duela između Pari Sen Žermena i Čelsija. Prvak Francuske bio je bolji i konkretniji u svojim napadima, pa je na kraju golom Edisona Kavanija odneo zasluženu pobedu (2:1). Sa druge strane, još jedan odličan meč viđen je u Lisabonu, gde je Benfika tek u zadnjem minutu nadoknade uspela da savlada uporni Zenit (1:0)



Izabranici Gusa Hidika imali su na umu samo jedno: da se sa "Parka prinčeva" vrate makar bez poraza. Pobeda bi bila idealna, međutim činjenica da Parižani žarko žele da u ovom takmičenju ostave dublji trag uteruje svakom protivniku strah u kosti. Već treći uzastopni duel ova dva tima u eliminacionoj fazi trebalo je da ponudi odgovore na brojna pitanja; da li Čelsi može da odbrani svoju čast posle debakla u prvenstvu i da li je PSŽ ove sezone konačno napravio onaj korak više prema najvećoj nagradi u klupskom fudbalu?


"Sveci" su u prvih dvadesetak minuta pokazali zašto su jedan od najjačih timova Starog kontinenta. Lukas Moura "tukao" je loptu dobrim šansama, a Ibrahimović impresionirao publiku svojim pasovima i šutevima. Parižani su od starta nametnuli svoj tempo igre, a Čelsi je mogao da odgovori samo povlačenjem na svoju polovinu terena.


Navijače "Plavaca" obradovala je šansa Dijega Koste u 23. minutu, kada je španski reprezentativac glavom pokušao da postigne pogodak, ali ga je golman domaćih Trap odlično odreagovao i izboksovao loptu. Posle ove prilike Čelsi je krenuo da bolje napada i niže šanse za pogodak.



 Ipak, prvi gol pripao je domaćem timu i to u 39. minutu. Prilikom kontre Parižana Džon Obi Mikel faulirao je Lukasa Mouru i ustupio slobodnjak Ibrahimoviću. Popularni Zlatan je znao kako da iskoristi ovu priliku i uputio precizan šut koji je, posle odbitka o Mikelovu nogu, završio u golu. Do kraja poluvremena nisu viđene posebno uzbudljive šanse, pa je tako prednost pripala PSŽ-u.


Očito je Džon Obi Mikel bio glavni krivac za ovako primljen gol, ali je već na samom početku drugog poluvremena uspeo da se iskupi. On je dočekao loptu iz kornera na sjajan način i samo uputio šut ka golu domaćeg tima, donevši tako izjednačenje i dalje aktuelnom šampionu Engleske. Svima je bilo jasno da je prava drama tek počela.




Čelsi je, očigledno zadovoljan remijem, počeo da se brani i to vrlo dobro. Tibo Kurtoa je imao nekoliko sjajnih intervencija pa je tako uspeo da odbrani prilike Ibrahimovića i Moure bez velike muke. Međutim, kazna za ovakvu taktiku stigla je u 78. minutu, četiri minuta nakon ulaska Kavanija u igru. Urugvajac je odigrao sjajnu kombinaciju sa Anhelom Di Marijom i kroz noge Tiba Kurtoe postigao pobedonosni pogodak za PSŽ. 



Na drugoj strani kontinenta odigrala se ne toliko uzbudljiva druga utakmica večeri, između Benfike i Zenita. Lisabonski "Orlovi" su, nošeni podrškom domaće publike, imali inicijativu u prvom poluvremenu, što ipak nije bilo dovoljno za pogodak. I dok su šanse izostale, žuti kartoni nisu, pa tako čak četiri igrača ukupno neće igrati u revanšu u Sankt Peterburgu. Konačno, gol za domaću selekciju postigao je Žonas, glavom iz centaršuta. Tako su igrači Benfike stekli prednost pred revanš, ali činjenica je da će u Rusiji imati znatno teži zadatak da prednost i održe.




PSŽ i Benfika su napravili lepu prednost pred utakmice u kojima će biti gosti, ali će biti zanimljivo videti da li će u vreloj atmosferi Stamford Brižda i Sankt Petergurga uspeti da ih održe. Zanimljivi dueli desiće se i večeras (17.02) kada će Volfzburg pokušati da uhvati dobar ritam protiv Genta, a prava poslastica uslediće u Rimu, gde Real Madrid gostuje Romi. 


Photo by: www.facebook.com/uefachampionsleague

Коментари