"Korida" na beogradskom parketu!

Written by: Dušica Damnjanović


Reprezentacija Španije je sinoć u prepunoj Beogradskoj areni sa rezultatom 7:3 savladala protivnika Rusiju. Špancima je ovo sedma veličanstvena pobeda u istoriji evropskog šampionata u futsalu, dok je Rusima ovo treće srebro.



U prvim minutima meča ofanzivna igra se mogla primetiti i kod Španaca i kod Rusa, i jedna i druga ekipa je svom snagom napadala protivničku mrežu u nadi da će ostvariti pogodak. Već u četvrtoj minuti igre, španski igrač je šutirao prema gomanu ruske reprezentacije Gustavu, međutim lopta je pogodila prečku. Svakako ovaj pokušaj je bio već pretkazanje da su Španci dosta uigraniji tim. Nedugo posle ovog pokušaja, igrač španske reprezentacije Aleks  zadaje gol u devetom minutu igre prvog poluvremena.



Posle ovih nekoliko pokušaja španskih igrača, kao i njihovog pogotka, usledila je prava borba ruskih „Baćuški“ za izjednačenje i moguće vođstvo. Robinjo, Brazilac koji igra za rusku reprezentaciju, uspeo je da preotme loptu Špancu i da iz kontra napada postigne pogodak. Došao je skroz do protivničkog gola, svis su se ponadali da će on izjednačiti rezultat. Međutim, španski golman je ipak dobro odbranio jedan perfektan pogodak Robinja.




Posle pet minuta igre Španac Pola zadaje još jedan gol protivničkom timu. Ipak, održala se kolika - tolika nada za Ruse. Posle ovog, drugog pogotka, Rusi su postali malo grublji u igri. U petom minutu pred kraj, ruski igrač Šajahmetov dobija žuti karton. Međutim, svi ovi faulovi i kontranapadi nisu zaustavili pravi „ensijero sa bikovima“ španskih igrača. U trećem minutu do kraja prvog poluvremena, Riviljos i Pola doveli su „Furiju“ u skoro pa nedostižo vođsto. Španci su već slavili sa četiri kola razlike. Tačno pet sekundi do kraja meča Romulo je uspeo da doneose Rusiji prvi gol ali i nadu da će možda u drugom periodu stvari biti povoljnije za Rusiju.


Drugo poluvreme započeto je dobim napadima „Furije“ kako na rusku mrežu tako i na ruske igrače. Ovakva malo grublja igra usledila je žutim kartonom za španskog reprezentativca u futsalu. Španci su shvatili da ne mogu da se opuste i da trebaju svim silama da hrle ka pobedi. Usledio je gol Migelina u devetom minutu do kraja, zatim gol Robinja, koji se stvarno pokazao u ovom finalu kao pravi ofanzivni igrač. Migelin nije sebe štedeo u ovoj utakmici, pa je zadao još jedan pogodak protivničkoj ekipi. U četvrtom minutu pred kraj, Španac Riviljosa zadaje gol koji je faktički upisao pobedu Španaca na ovogodišnjem evropskom prvenstvu. „Furija“ je vodila sa pet razlike i već su se opustii u poslednjem minutu igre. To je iskoristio ruski reprezentativac i ublažio poraz sa još jednim golom. Krajnji rezultat je bio 7:3 za reprezentaciju Španije.


Evropsko prvenstvo u futsalu obeležila je Španija sa svojom ubedljivom pobedom, dok su Rusi ipak bili nezadovoljni ostvarenim drugim mestom pošto ga osvajaju već tri puta zaredom. Trećeplasirana reprezentacija je Kazahstan koja je ove godine sve iznenadila pošto joj je ovo prvo učešće na šampionatu Starog kontinenta. Četvrta je bila reprezentacija Srbije koja je zadovoljna svojim plasmanom u polufinale. Pored dodele medalja za prva tri plasirana tima, dodeljivale su se i „zlatne kopačke“ za najboljeg strelca na šampionatu. „Zlatnu patiku“, prvu nagradu, podelili su Migelin i Riviljos sa šest golova pojedinačno, obojica pripadnici reprezentacije Španije. „Srebrnu patiku“ dobio je takođe Španac Aleks, a bronzanu verziju ove nagrade dobio je ljubimac domaćih navijača Rikardinjo.




Za Republiku Srbiju bila je velika čast da ove godine bude domaćin prvo evropskog prvenstva u vaterpolu, a zatim da ugosti najbolje futsal reprezentacije u Evropi. Nadamo se da će biti još prilika da Srbija se pokaže kao dobar domaćin.




Photo by: Emilija Jovanović

Коментари