Hrvati bez četvrtfinala, sedam golova u mreži Češke!

Written by: Uroš Petrović


Poslednje kolo grupne faze UEFA Futsal Evropskog prvenstva prošlo je bez većih iznenađenja. Očekivano, Rusija i Italija su overile plasman u narednu fazu, ali način na koji su to uspeli je sasvim različit. Vicešampioni Starog kontinenta kao da još uvek nisu našli zadovoljavajuću formu, pa su se dosta namučili u duelu sa raspoloženim Hrvatima (2:2). Sa druge strane, Italijani su demonstrirali silu nad nemoćnim Česima i u grupnoj fazi nisu primili nijedan gol (0:7). 



Češkoj i hrvatskoj reprezentaciji bile su potrebne pobede da bi prošli dalje, a "Kockasti" su bili najbliži da plasman i ostvare. U duelu sa Rusima, nošeni podrškom publike, imali su dobru motivaciju da iznenade svet futsala. Naturalizovani Brazilac u redovima Rusije Robinjo nesmotreno je postigao autogol u osmom minutu prvog poluvremena i time znatno povećao šanse Hrvata za pobedu. Oni ipak nisu znali da nastave utakmicu u napadačkom ritmu, pa je tako koji minut kasnije Abramov postigao izjednačujući gol. Prava drama nastala je u 24. minutu drugog dela igre, kada je Tihomir Novak doveo Hrvatsku u vođstvo; još jedan pogodak garantovao bi bolju gol razliku i prolazak dalje. Ipak, do trećeg pogotka nije došlo. Dva minuta pre kraja Pereverzev vraća Rusiju u igru i ruši gotovo sve nade "Kockastih". Promašeni penal Tihomira Novaka u zadnjem minutu dovoljno je govorio o emotivnom stanju hrvatskih reprezentativaca, koji se vraćaju nazad u Zagreb.

I dok je ovaj duel bio poprilično interesantan za neutralnog gledaoca, naredna utakmica između Češke i Italije mogla je biti zanimljiva samo navijaču branilaca titule. Italijani su jako brzo došli do vođstva, povećali ga u desetom minutu, a zatim na početku drugog poluvremena uz dva gola Aleksa Merima samo potvrdili pobedu. 


Celokupni parovi četvrtfinala konačno su bili poznati posle današnjeg kola. U utorak (09.02) Rusima predstoji nimalo lak zadatak protiv Azerbejdžana, dok će Kazahstan morati da igra na faktor iznenađenja protiv Italije. Domaća selekcija Srbije otvara četvrtfinale sutra (08.02) protiv Ukrajine, a nešto kasnije gledaoci će moći da vide duel Španije i Portugalije.

Photo by: FMK Sport

Коментари