FRANCUSKO - PORTUGALSKA KOMBINACIJA RECEPT ZA 20. UZASTOPNU POBEDU! 2:1 (0:0)

Written by: Nikola Krunić




Posle dvomesečne pauze, superligaški karavan je ponovo u pokretu. Na "Marakani" ništa novo: Suvereni lider Superlige demonstrirao je kvalitet dvadeseti put zaredom ove sezone, napravivši sjajnu uvertiru pred "večiti derbi". U prilično tvrdoj utakmici, gosti iz Lučana skupo su prodali kožu, zadavši dosta muka domaćinu. No, zahvaljujući prvencu Le Taleka i petnaestom prvenstvenom pogotku Vijeire, bodovi su ostali u Beogradu. U utakmici 23. kola Superliige, pored francuskog veziste, vatreno krštenje su pred 17. 000 gledalaca imali Da Silva i Babunski.  





U prilično tvrdoj utakmici, propraćenoj brojnim prekršajima i oštrom igrom na ivici faula,prvu šansu imali su gosti već u 3. minutu: Brzonogi Vajan je šutirao sa peterca, ali Kahriman se isprečio, te je ova šansa propala. Nakon jedine šanse gostiju u prvom poluvremenu, usledila je očekivana inicijativa domaćina ispraćena promašajima Srnića, Kataia, i Vijeire, koji je u prvom poluvremenu važio za najistaknutijeg pojedinca u redovima domaćina. Najbolji strelac Superlige je svojom borbenošću i upornošću kreirao nekoliko izglednih prilika, ali nedostajala je sigurnija završnica. Na drugoj strani, golman Krznarić bio je najzapaženiji. Prisebnošću i sigurnim intervencijama, "jedinica" Mladosti se pobrinula da mreža gostiju miruje nakon prvih 45 minuta. Zvezdina leva strana bila je doslovno "odsečena" u prvom delu igre, tako da je osnovu zvezdinih akcija činio trio sa sredine terena, Le Talek, Donald i Grujić, koji se prvi put našao u ulozi ofanzivnog veznog igrača. Najproduktivniji igrač Zvezde Katai, je u nekoliko navrata "lomio kičmu" defanzivcima Mladosti, ali je nedostajao završni pas ili centaršut kako bi prodori zvezdine "desetke" urodili plodom. Uprkos brojnim naletima zvezdinih jurišnika, lučanski bedem nije probijen u prvom delu igre.



Drugo poluvreme ličilo je na mnoga prethodna odigrana na "Marakani", u čijem repertoaru se našla standardna ofanziva i opsada gostujućeg gola, doduše ovoga puta malo slabijeg intenziteta u odnosu na prethodne utakmice. Ulazak Plavšića u igru osvežio je zvezdine redove i reanimirao levu stranu domaćina uz podršku rasanjenog Ibanjeza. Povezivanjem veznog reda sa bokovima, zvedina igra polako je dobijala svoj uobičajeni izgled što je urodilo plodom u 73. minutu: Nakon slobodnog udarca Ibanjeza, lopta preleće do Petkovića, koji centrira a Le Talek se najbolje snalazi u gužvi i sa desetak metara smešta loptu glavom u gol Krznarića. Sedam minuta kasnije momci iz Lučana su uneli pometnju među zvezdine igrače i navijače: Luković se nakon proigravanja Milosavljevića odlično namestio i uputio neodbranjiv šut sa dvadesetak metara u Kahrimanov donji ugao. Radost gostiju trajala je svega dva minuta kada je nakon Plavšićevog hirurški preciznog pasa, Ibanjez spojio sa golom Vijeiru, koji se po ko zna koji put ove sezone našao u ulozi dželata. Petnaestim prvenstvenim pogotkom Portugalca, Božovićeva četa je upisala dvadeseti uzastopni trijumf pred 150. "večiti derbi" koji je na programu sledeće nedelje na stadionu JNA. 


Photo by: Milica Lazarov

   












Коментари