CRVENO - BELI POBEDNIČKI TANGO OBELEŽIO 150. DERBI! 1:2 (1:2)

Written by: Nikola Krunić




Jubilarni 150. večiti derbi pripao je ekipi iz Ljutice Bogdana. Crveno - bela divizija nastavila je da ređa uspehe na superligaškom bojnom polju, upisavši dvadeset prvu uzastopnu pobedu protiv svog najvećeg rivala. Prvi put od 2012. Crvena zvezda je pokorila JNA. U prilično kvalitetnom i uzbudljivom okršaju, pred 23. 000 gledalaca, crveno - beli su golovima Ibanjeza i Vijeire preokrenuli rezultat i tako odmakli večitom rivalu za rekordna 32 boda. Večerašnji duel ostaće upamćen po rekordu kapitena Partizana, Ilića, koji je prestigao Momčila Vukotića po broju odigranih mečeva protiv Zvezde, dok je Dušan Vlahović sa 16 godina i 30 dana postao najmlađi akter u istoriji večitih derbija 


Utakmica je počela dinamičnom i borbenom igrom sa obe strane, kako uostalom i dolikuje prazniku fudbala kakav je večiti derbi. Nakon kratkotrajnog prekida izazvanog bakljadom sa južne tribine, Partizan je preuzeo inicijativu, napadavši uglavnom sa bokova. U 11. minutu viđena je sporna situacija pred golom gostiju: Nakon kontranapada Partizana, Mihajlović pada u šesnaestercu gostiju posle starta Petkovića. Međutim sudija Glođović nije pokazao na belu tačku, što je ispraćeno burnim reakcijama sa klupe crno - belih. Pet minuta kasnije Zvezda je pripretila sa desne strane, međutim neodlučni Katai je uputio veoma čudnu loptu, nešto između šuta i centaršuta. Već u sledećem napadu, domaćin je poveo: Mihajlović je nakon kornera bocnuo loptu u zvezdin šesnaesterac u kom se najbolje snašao Gogua, nadskočivši odbranu gostiju i smestivši loptu u Kahrimanov gol. Hladan tuš partizanovog defanzivca otreznio je crveno - bele koji su od tog momenta naoštrili bajonete i krenuli u juriš na gol Šaranova. U 24. minutu Ibanjez je poravnao rezultat: "Kifla" omalenog Argentinca je nakon maestralnog slobodnog udarca odsela u mreži bivšeg čuvara mreže OFK Beograda - 1:1.


 Samo minut kasnije, Mihajlović proigrava Stevanovića, koji se našao u kolosalnoj prilici, međutim Kahriman je ostao priseban i sačuvao gol gostiju. Nepisano fudbalsko pravilo kaže da za neiskorišćene šanse sleduje kazna. Večerašnji duel nije bio izuzetak po tom pitanju: Grujić i Srnić su odigrali dupli pas, krilo Zvezde se probilo po desnoj strani, uputivši loptu na peterac, a Gogua, koji je do tada igrao bez greške, spustio je gard, dozvolivši Vijeiri da se prikrade i preokrene rezultat. Portugalac se tako upisao u strelce peti meč zaredom. Imala je Zvezda priliku da duplira prednost, ali je Grujić nakon kornera Kataia šutirao tik pored stative. Poslednje uzbuđenje u prvom poluvremenu viđeno je u sudijskoj nadoknadi, kada je Ibanjez uputio nezgodan šut sa 35 metara, no Šaranov se nije dao prevariti i uspeo je da sačuva mrežu.


Nastavak utakmice bio je takođe buran: Ilić je u 47. minuitu proigrao Mihajlovića kome je poništen regularan gol, zbog navodnog ofsajda. Zvezda je samo minut kasnije imala priliku da duplira prednost. Vijeira je u 48. minutu proigrao Srnića koji nije iskoristio stopostotnu priliku šutirajući direktno u Šaranova. Crveno - beli su od tog trenutka utihnuli u napadu, prepustivši inicijativu domaćinu. Crveno - beli su se fokusirali na defanzivne zadatke, u kojima se posebno istakao Francuz Le Talek. U 53. minutu, umesto Božinova, na teren ulazi najmlađi učesnik u istoriji derbija Vlahović, koji je pružio prilično solidnu partiju. Od 71. minuta, lider Superlige ostao je sa igračem manje na terenu, isključenjem kapitena Lukovića, nakon starta nad Brašancem. Iskusni štoper je prilikom ulaska u tunel pogođen mobilnim telefonom od strane pristalica Partizana. Bilo je jasno da će domaćin sve karte baciti u napad. U poslednjih desetak minuta utakmice, ređale su se izgledne prilike za crno - bele u kojima su se našli Vlahović i Lukić, ali je iskusni Kahriman sigurnim intervencijama u finišu utakmice ostavio pulene Ivana Tomića kratkih rukava. Pobedom nad večitim rivalom, izabranici Miodraga Božovića dodatno su učvrstili liderski položaj u Superligi, dok je Partizan, zamrznut na -32 pao na šestu poziciju.



Photo by: Milica Lazarov, Uroš Petrović      




Коментари