Posle dve godine pauze opet najbolji: Leo Mesi osvojio "Zlatnu loptu"!

Written by: Uroš Petrović

Grad Cirih u Švajcarskoj je sinoć (11.01.2016.) bio mesto dešavanja ceremonije posvećene najboljim fudbalerima sveta u protekloj 2015. godini. U sali prepunoj predstavnika najistaknutijih fudbalskih timova na planeti napravljena je retrospektiva na veoma interesantnu prošlu godinu i u tu čast dodeljene su i nagrade najzaslužnijim pojedincima. Odabrana je najbolja startna postava sveta, a glavnu nagradu, po rekordni peti put, odneo je virtuoz iz Argentine i uzdanica Barselone - Lionel Andres Mesi.



Ceremoniji je prethodila veoma dugačka rasprava medija o tome ko bi trebalo da odnese laskavu titulu najboljeg igrača sveta među tri nominovana fudbalera. Iako su Kristijano Ronaldo i Nejmar imali fenomenalnu godinu, opšti utisak među svima je bio da bi nagrada ipak trebalo otići u ruke čoveka koji je u godini iza nas postigao 52 gola, ostvario 26 asistencija i osvojio praktično sve trofeje koji se mogu osvojiti. Većina predstavnika reprezentacija i klubova, kao i po jednog novinara iz svake zemlje, smatrali su da je Lionel Mesi apsolutno zaslužio "Zlatnu loptu" ali prethodno je bilo potrebno dodeliti još nekoliko nagrada.

Najpre je imenovano najboljih startnih 11 prošle godine, među kojima su se našla čak sedam igrača iz španske lige. U pitanju su:
Manuel Nojer (Bajern Minhen) Dani Alveš (Barselona) Tijago Silva (Pari ser Žermen) Serhio Ramos (Real Madrid) Andres Inijesta (Barselona) Luka Modrić (Real Madrid) Pol Pogba (Juventus) Nejmar (Barselona) Leo Mesi (Barselona) Kristijano Ronaldo (Real Madrid).

Džil Elis, selektorka američke ženske fudbalske reprezentacije, dobila je zvanje najboljeg trenera u svetu ženskog fudbala. Pored nje, nagrada za najbolju igračicu sveta pripala je takođe Amerikanki, Karli Lojd. S obzirom na to da su Sjedinjene Američke Države osvojile ovogodišnje Svetsko prvenstvo u fudbalu za žene, ove dve nagrade nisu bile iznenađenje.

"Ferenc Puškaš" nagrada za najbolji gol godine, nazvana po legendarnom napadaču Real Madrida i Mađarske reprezentacije, otišla je u ruke Vendela Lire. Brazilac je u utakmici protiv Atletika u brazilskoj ligi postigao fenomenalan gol makazicama, koji je uzmamio uzdahe svima u sali.

Rikardo Kaka, veoma poznati brazilski fudbaler, imao je tu čast da izgovori ime pobednika. Sa 41, 33% glasova, Lionel Mesi je pobedio svog najvećeg rivala Kristijana Ronalda (imao je 27, 76%) i svog saigrača u Barseloni Nejmara (osvojio 7, 86% glasova). Iako je kapiten reprezentacije Portugala imao više golova na manje utakmica, prevagu su odneli trofeji, čime je, sasvim zasluženo, Argentinac osvojio petu "Zlatnu loptu". Posle dve godine dominacije Kristijana Ronalda, Argentinac je opet postao najbolji fudbaler sveta, što može naslutiti da će njegove najbolje partije tek uslediti. 

Photo by: www.facebook.com/fifa

Коментари