CRNO-BELA MAGIJA! Odlična košarkaška predstava u režiji večitih rivala!

Written by: Veljko Dragosavljević


Pred oko 5.000 gledalaca, Beogradski Crno-beli su nadvisili Crveno-bele sa malog Kalemegdana. U okviru 21. kola ABA j.t.d. lige, 246. “večiti” derbi je ljubiteljima košarke priredio večernju poslasticu iz koje su gosti izašli kraćih rukava. 


Košarkaši Partizana i Crvene zvezde Telekom su na najbolji mogući način priveli kraju 21. kolo regionalne lige. Pred punim “Pionirom”, viđena je odlična utakmica ali su domaći Crno-beli sa  više žara, borbenosti i požrtvovanja u pojedinim trenucima, došli do izuzetno važne pobede i na kraju zasluženo trijumfovali rezultatom 86:81.


Gosti su silovito startovali. Nakon dosta nesigurnosti u odbrani domaćih i promašenih šuteva gosti su stigli do početnih 0:8. Nakon toga, domaći se polako bude i poenima Džonsa i trojkom Marinkovića, Partizan se vraća u igru, 5:8. U ovom periodu se igralo uglavnom u serijama. Gosti su nakon trojke Lazića ponovo napravili seriju 6-0, 5:14. Partizan je ubrzo konsolidovao svoje redova. Na 1:33 do kraja, domaći su izvršili presing i naterali Lazića na grešku. Dobru odbranu je Murić nagradio trojkom, čime su domaći pršli u prvo vođstvo. 17:16. U poslednjem minutu, Cirbes košem uz faul (2+1) vraća prednost gostima, 20:21. U narednom napadu Džons pogađa trojku i stavlja tačku na prvi period. 23:21


Početak drugog perioda je isti kao i početak utakmice. Domaći su grešili i bili nesigurni u napadu, dok su sa druge strane gosti postizali poene i ponovo prešli u vođstvo. I jedni i drugi su imali problema sa defanzivnim skokom,tako je Zirbes u drugom periodu sakupio 4 ofanzivna skoka. Pri rezultatu 30:34, Dejan Radonjić dobija tehničku grešku nakon prigovora. Cvetković realizuje penal. Nakon toga, trojkom sa preko 7 metara, Cvetković diže publiku na noge i vraća Partizan na -2, 35:37. U 19. minutu, poenima Kinsija, gosti su otišli na najvećih +9, 35.44. Domaći vezuju dve trojke i smanjuju na 41:46. 5 sekundi pre kraja prvog poluvremena, Cvetković pogađa uz faul i pri tome koristi dodatno bacanje i stavlja tačku na prvo poluvreme. 44:48


Drugo poluvreme nam je donelo i drugu priču. Aleksandar Džikić kao da je dao “čarobni napitak” svojim pulenima koji su proigrali znatno kvalitetnije u nastavku. Domaći su prešli u vođstvo i nisu ga ispuštali do kraja utakmice. Crno-beli su odlično otvorili treći period, trojkom Murića i odličnim “flouterom” Cvetkovića, napravili su seriju 7-0  i ponovo prešli u vođstvo, 51:48. Tek u 24. minutu vidimo prve poene gostujućih igrača u drugom poluvremenu, Dangubić zakucava u kontri, 51:50.  Pred kraj trećeg perioda igru Partizana je vukao Džamar Vilson. Sa svojih 5 poena u rasponu od 4 minuta bio je džoker domaćih dok je sjajni Cvetković bio na klupi. Gudurić je u poslednjoj sekundi sa velike udaljenosti pokušao nešto da promeni, ali je lopta odlučila da ne uđe u koš i ostavila domaće u minimalnom vođstvu, 67:66.


Raspoloženi Cvetković otvara poslednji period sa svojim poenim, 69:66. Dva minuta nismo videli ni jedan poen, taj post je prekinuo Dangubić, zakucavanjem u kontri za 69:68. Crno-beli su vrlo rano ušli u probleme sa ličnim greškama pa su nakon nekoliko nesmotrenih faulova, kako u napadu, tako i u odbrani, dali kredit gostima u vidu slobodnih bacanja. U tim trenucima, nezaustavljivi Cirbes je najviše provodio vremena na liniji slobodno bacanja, što je i vešto koristio. U 36. minutu,sa preko 7 metara, viđena je još jedna “šuterska klinika” fenomenalnog Aleksandra Cvetkovića. Uz erupciju oduševljenja domaćih pristalica, domaći su otišli na, u tom trenutku, velikih +6, 76:70. Na 2 minuta pre kraja, Džons pogađa uz faul Milera (ujedno i njegov peti penal). Crno-beli su mogli da odahnu pod košem jer je Miler bio taj koji je u poslednjem periodu skupljao “otpatke”. Minut pre kraja, Lazić postiže svoju treću trojku (jedini koji je postigao koš van linije 6,75), i tako vraća Zvezdu na -2, 80:78. To nije bilo dovoljno, pa tako 16. sekundi pre kraja, Murić pogađa za dva i polako privodi kraju ovu utakmicu, 86:81. U poslednjem napadu Vitkovac je izblokirao Simonovića i stavlja “final touch” na 246 “večiti” derbi.


Najefikasniji u taboru domaćih je bio Kevin Džons sa 17 poena koji je za goste bio nerešiva enigma u završnici susreta. Pratio ga je sjajni Aleksandar Cvetković sa 16, a po 15 su dali odlični Vilson i Murić. U sastavu srpskog šampiona, nezaustavljiv je bio Cirbes sa 26 poena. Pratili su ga Lazić sa 12 i Miler sa 10. Takođe treba pomenuti odličnu partiju Stefana Jovića, koji košgeterski nije dominirao, ali je zato sakupio 10 asistencija, 5 ukradenih lopti i isto toliko skokova.


Ovom pobedom, četa Aleksandra Džikića se izdigla na tabeli i tako pobegla iz zone ispadanja i kraj prvenstva može dočekati znatno mirnije. Dolaskom novog trenera, Partizan je pokazao potencijal (treća pobeda Džikića), i stiče se utisak da je možda i mogao da se bori za plej of, da je od početka sezone tim izgledao ovako. Crvena zvezda je ovim porazom ostala na trećoj poziciji ali ponovo zaostaje za Cedevitom i da bi ostvarila prednost domaćeg terena u doigravanju, potrebno je da zagrebački klub izgubi dva puta više od Crveno-belih. U narednom kolu, Crno-beli će put Podgorice prvoplasiranoj Budućnosti, dok će četa Dejana Radonjića prvo u petak dočekati Lokomotivu Kuban u okviru Top 16 faze Evrolige, pa potom izaći na megdan MZT-u iz Skopja.





Partizan NIS - Crvena zvezda Telekom 86:81 (23:21, 21:27, 23:18, 19:15)
Dvorana: “Pionir”; Gledalaca: 5.000; Sudije: Belošević, Dožai, Maričić
Partizan NIS: Cvetković 16, Aranitović 2, Džons 17, Murić 15 (5sk), Marinković 6, Vitkovac 9, Đumić 2, Magdevski, Milutinović, Vilijams 4, Vrabac, Vilson 15. Trener: Aleksandar Džikić
Crvena zvezda Telekom: Kinzi 8, Rebić 2, Dangubić 7 (5sk), Lazić 12, Simanić, Micić 4, Simonović 2, Gudurić 2, Jović 4 (10as, 5sk, 5ul), Miler 10, Cirbes 26, (7sk), Štimac 4. Trener: Dejan Radonjić


                                                                                                                                                                                                                                                                                      Photo by: Emilija Jovanović



Коментари