CEDEVITI PRIPALA DRAMA: PULEN PRESUDIO ZVEZDI - 79:80

Written by: Nikola Krunić



Malerozno su crveno - beli započeli novu godinu. Ponovila se situacija sa prethodnog duela protiv Efesa kada su crveno - beli od gotovog napravili veresiju i sami sebe pobedili. Imao je domaćin plus 11 na početku poslednje četvrtine, ali je nespretnom igrom u finišu ispustio pobedu. Uprkos dobrim partijama zvezdinih igrača na visokim pozicijama, pre svega Cirbesa, Štimca i Milera, drama je pripala Zagrepčanima koje je do pobede predvodio nezaustavljivi Džejkob Pulen. Cedevita je tako prvi put posle tri godine slavila u "Pioniru". Takođe, na večerašnjoj utakmici debi pred zvezdinom publikom zabeležili su Vasilije Micić i Tarens Kinsi, novopridošla pojačanja aktuelnog šampiona.


Crvena zvezda je trećí put ove sezone u ABA j. t. d. ligi poražena na svom parketu. Posle Olimpije i Igokee i Cedevita je uzela skalp crveno - belima na njihovom terenu. Startnu postavu domaćina činili su Jović, Lazić, Simonović, Miler i Cirbes. Zagrepčani su odmah na početku meča pokazali da se ne šale kada su na uvodne poene Simonovića iz kontre odgovorili serijom 7:0. Loše otvaranje meča, kao i veliki broj grešaka crveno - belih gosti su vešto iskoristili i tri minuta pre kraja prve četvrtine imali plus 8 (7:15). Zagrepčani su nastavili u istom ritmu, te je prva četvrtina završena rezultatom 22:16 za ekipu Cedevite, najviše zahvaljujući dobrim partijama Babića i Bilana u ovom periodu. 


U drugoj četvrtini je Zvezda uhvatila rezultatski priključak zahvaljujući vezanim trojkama Marka Simonovića. Od tog trenutka su se izabranici Dejana Radonjića razbudili, a zvezdina prednost je porasla na plus 6 (32:26). Zagrepčani su uspeli da se vrate, ali se Štimac pobrinuo da se poluvreme završi vođstvom Zvezde. Bivši centar Unikahe i Bajerna obeležio je drugu četvrtinu svojom dominacijom u reketu gostiju. Ofanzivnim skokovima zadavao je glavobolju Mršićevim izabranicima koji nisu imali rešenje za reprezentativnog centra koji je poluvreme završio sa 10 poena i 6 skokova. Prvi deo igre završen je 37:34 u korist Zvezde.


Drugo poluvreme je započelo u krajnje nervoznoj atmosferi sa obe strane. Najpre tehnička greška Radonjića a zatim nesportski potez Bilana koji je zapalio "Pionir". Napad crveno - belih je u trećoj deonici predvodio Miler koji je u ovom periodu ubacio 9 od ukupno 19 poena. Živnuli su Radonjićevi puleni u napadu, a Dangubić je trojkom uz zvuk sirene doneo domaćinu prvi put na meču dvocifrenu prednost - 63:52.


Četvrta četvrtina bila je noćna mora za crveno - bele, kako u odbrani, tako i u napadu. Neorganizovana igra, nerezonski šutevi i loš protok lopte, otupili su oštricu zvezdinog mača. Zvezdinu dezorijentisanost u napadu iskoristio je Pulen, koji je eksplodirao u poslednjoj deonici postigavši 15 poena u ovom delu igre. Poenima omalenog Amerikanca, koji je bio nerešiva enigma za odbranu aktuelnog prvaka, prednost domaćina se topila iz minuta u minut. Dva minuta pre kraja, gosti su preokrenuli rezultat i poveli 74:73. Marko Gudurić je sa dve trojke vratio Zvezdu u život, a 20 sekundi pre kraja utakmice rezultat je bio nerešen (79:79) i gosti su imali poslednji napad. A onda je usledio nepromišljen potez Jovića koji je 5 sekundi pre kraja faulirao Pulena i poslao ga na liniju za slobodna bacanja. Plejmejker Zagrepčana je imao polovičan učinak sa linije penala što je bilo dovoljno za minimalnu prednost hrvatskog šampiona. Poslednju reč na meču imao je Kinsi, ali je njegov šut za pobedu iz punog trka bio neprecizan... Zvezda je u novoj kalendarskoj godini zabeležila peti ovosezonski poraz, a već u petak je očekuje susret sa Fenerbahčeom u okviru 2. kola Top 16 faze Evrolige. 


Crvena zvezda - Cedevita 79:80 (16:22, 21:12, 26:18, 16:28)
Dvorana "Pionir": Gledalaca 5.000
Sudije: Saša Pukl, Sašo Petek, Miloš Koljenšić

Crvena zvezda Telekom:
Kinsi 8, Rebić, Dangubić 3, Lazić 2, Micić 2, Tejić, Simonović 8, Gudurić 6, Jović(8 as), Miler 19(11 sk), Cirbes 17, Štimac 14(7 sk). Trener: Dejan Radonjić

Cedevita:
Pulen 24(4-7 za tri), Vajt 9, Pilepić 1, Babić 8, Žganec 4, Voker 10, Musa, Bilan 19, Mazalin, Gordić, Žorić 2, Arapović 3. Trener: Veljko Mršić

Photo by: ABA j. t. d. liga
            

Коментари