ZVEZDINI RAFALI POKOSILI ZADAR - 83:57!

Written by: Nikola Krunić




Nema sumnje da su crveno - beli lako preboleli lošu epizodu iz Podgorice od pre tri dana. Uprkos bledoj igri u prvom poluvremenu, Zvezda je ekspresno počistila velikana hrvatske košarke pred nešto više od 5.500 gledalaca u krajnje korektnoj atmosferi u "Pioniru". Kreativnost Jovića, borbenost Cirbesa i Štimca, kvalitetna igra u odbrani i napadu Milera, kao i raskošni talenat Gudurića, bili su recept za dvanaestu pobedu u ABA j. t. d. ligi ove sezone.



Uprkos ubedljivom trijumfu, meč nije počeo onako kako je domaćin očekivao. Puna dva minuta Zvezda nije uspela da poentira, a startna petorka koju su činili Jović, Gudurić, Lazić, Miler i Cirbes, promašivala je uglavnom otvorene šuteve, te su Zadrani prvi poveli poenima Kraljevića. Ubrzo se Zvezda razbudila trojkama Milera i Lazića, kao i zakucavanjem Cirbesa napravivši seriju 8:0. Centar "Bilih" Kraljević, nastavio je da zadaje glavobolju Cirbesu, jer su njegovi poeni bili uvod u seriju Zadra od 9:0. Tik pred kraj prve četvrtine, Gudurić biva fauliran pri šutu za tri. Mladi bek je realizovao sva tri slobodna bacanja, izjednačivši rezultat na 20:20, čime je završena prva četvrtina. 



Drugu četvrtinu, crveno - beli su počeli konfuznom igrom u napadu. Uvodna tri minuta ispratili su brojni promašeni šutevi, uglavnom nerezonski, te je Dejan Radonjić bio primoran da zatraži "minut odmora" i tako prekine nadolazeću seriju Zadrana od 6:0. Jedini raspoloženi igrači u ovom delu igre kod domaćina bili su Jović i Cirbes koji su međusobnim kombinacijama održavali Zvezdu u životu i pokušavali da "reanimiraju" zvezdin napad. Uprkos sjajnoj partiji Cirbesa, koji je poluvreme završio sa 11 poena, kao i maestralnim asistencijama Jovića, koji je "hranio" loptama nemačkog centra, poluvreme je završeno nerešenim rezultatom - 35:35.



Tek u drugom poluvremenu, viđena je prepoznatljiva zvezdina igra, zasnovana na granitnoj odbrani i poenima iz tranzicije. Crveno - beli su "stavili katanac" na svoj obruč, dozvolivši gostima da ubace svega osam poena u trećoj četvrtini. Agresivna odbrana domaćina, naterala je Zadrane na veliki broj grešaka u napadu, izgubljenih lopti i nerezonskih šuteva. U odbrani su se posebno istakli Miler, koji je goste "počastio" sa čak četiri "banane", kao i Jović sa pet ukradenih lopti. Najbolji pokazatelj o efikasnoj odbrani crveno - belih je podatak da je ekipa Ante Nazora meč završila sa čak 22 izgubljene lopte. Pored izuzetne odbrane, plejmejker Zvezde je pokazao i napadačke kvalitete, upisavši 10 asistencija na večerašnjoj utakmici. Bivšeg igrača Radničkog, kog je zamenio mladi Rebić sredinom trećeg kvartala delila su samo dva poena od dabl - dabl učinka. Pored Rebića, razigrali su se Miler, Dangubić, Gudurić i  Štimac, koji je gospodario reketom. Poenima mladog plejmejkera crveno beli su prvi put na meču stekli dvocifrenu prednost - 53:43. Nemanja Dangubić se pogotkom uz zvuk sirene pobrinuo da Zadrani u poslednju četvrtinu uđu sa 15 poena zaostatka - 58:43.



U četvrtoj četvrtini, nastavljeno je terorisanje gostiju, kako u odbrani, tako i u napadu. Zvezdina prednost nastavila je da raste iz minuta u minut. Inicijator zvezdine serije bio je Marko Gudurić. "Đinobili iz Priboja" je odigrao izuzetno jaku odbranu na bekovima Zadra, što je rezultiralo kontranapadima i asistencijama mladog beka. Najveću prednost na meču, Zvezda je ostvarila upravo poenima Gudurića, koji je šutem iz driblinga pogodio samo dno mrežice za plus 30 - 78:48. Pored Gudurića, Štimac i Dangubić nastavili su da "melju" protivnika nesmanjenom žestinom, te je ubedljiv poraz bio neminovnost. Neefikasan napad gostiju u drugom poluvremenu takođe je doprineo debaklu zadarskih "bilih". Crveno - beli su se dvanaestom pobedom oprostili od svojih navijača za ovu kalendarsku godinu, koja je najtrofejnija u istoriji kluba. Izabranici Dejana Radonjića nemaju mnogo vremena za predah, jer ih već u nedelju od 15 časova očekuje gostovanje u Sloveniji protiv Tajfuna, a 30. decembra nastavljaju takmičenje u Evroligi, gostovanjem u Istambulu protiv Efesa, koji predvodi naš trofejni stručnjak Dušan Duda Ivković.


Crvena zvezda - Zadar 83:57 (20:20, 15:15, 23:8, 25:14)
Sudije: Haris Bijedić, Igor Dragojević, Aleksandar Milojević
Dvorana "Pionir": Gledalaca 5.500

Crvena zvezda Telekom:
 Rebić 7, Tompson, Dangubić 8, Lazić 5, Simanić, Tejić 2, Simonović 4, Gudurić 11, Jović 8(10 as. 6 sk. 5 ukr.), Miler 13(4 bl.), Cirbes 15, Štimac 10. Trener: Dejan Radonjić

Zadar:
 Bašić 8, Kozi 5, Jelenković, Kraljević 10, Šango, Delaš 3, Marinković 15, Barać 4, Ramljak 2, Pašalić 10. Trener: Ante Nazor

Photo by: ABA j. t. d. liga
    

Коментари