Zvezdi pobeda u prvom susretu ’’večitih’’

Written by: Ana Tomić

Odbojkaši Crvene zvezde savladali su sa 0:3 (18:25, 23:25, 23:25) svog večitog rivala Partizana, u prvom ovosezonskom derbiju koji se odigrao u okviru sedmog kola Wiener Städtische lige.


PARTIZAN: Buša 9, Pantić 13, Nedeljković, Žugić, Lopar 10, Kostić, Rajković (libero), Jokanović, Veličković 9, Polomac 4, Popović 3, Perišić. 
Trener: Vladimir Vasović.

CRVENA ZVEZDA: Okolić 6, Jevtić (libero), Đurđević, Škrbić, Gmitrović, Milutinović, Jakovljević 12, Stojsavljević 6, Munćan 6, Blagojević 15, Veljović, Buculjević 2.
Trener: Dragan Kobiljski.

Crveno-beli su, posle svega 78 minuta igre, zabeležili petu pobedu u ovoj sezoni. Najzaslužniji za ubedljiv trijumf Zvezde u gostima bio je Aleksandar Blagojević, koji je sa 15 osvojenih poena poneo epitet najkorisnijeg igrača na ovoj utakmici. O igri Partizana najbolje govore statistički podaci i broj napravljenih grešaka. Domaćin je imao gotovo duplo veći broj servis grešaka u odnosu na svog protivnika (čak 19), pa su na taj način crno-beli doslovno poklonili pobedu večitom rivalu.


Odbojkaši Crvene Zvezde furiozno su ušli u prvi set. Lako su poveli već na startu meča, da bi stečenu prednost do kraja dodatno uvećali. Crno-beli su, sa druge strane, u ovom delu igre bili potpuno bez inicijative, pa je rezultatska razlika na kraju seta bila sasvim realan prikaz odnosa snaga ova dva tima (18:25).

Boljitak u igri Partizana viđen je u nastavku meča. Izabranici Vladimira Vasovića su tokom drugog seta držali rezultatski priključak za gostima, koji su bili rešeni da kući odu sa sva tri boda. Mini-serijom od 3:0, crno-beli su ozbiljno pripretili u završnici drugog dela igre i poveli sa 21:20. Iako je izgledalo kao da će domaćini na pauzu otići mirne glave, odbojkaši Crvene zvezde nisu dozvolili iznenađenje. Za preokret gostiju pobrinuo se sjajni Blagojević, koji je potom i stavio tačku na drugi set (23:25).


Crno-beli su, posle dve uzastopne greške svojih protivnika, poveli na startu trećeg dela igre. Partizan je u ovom setu bio primoran da igra na sve ili ništa, pa je došlo do velikih promena u postavi i taktici tima. Dimitrije Pantić pokazao se kao ozbiljan oslonac domaćina u ovom meču. Dvadesetdvogodišnji primač srpskog vicešampiona predstavljao je ozbiljan problem za igrače u crveno-belim dresovima i istakao se kao najbolji pojedinac Partizana sa osvojenih 13 poena. Rezultatska klackalica trajala je do sredine trećeg seta, a onda su gosti ponovo stekli veliku prednost i rešili da meč privedu kraju (12:17). Crno-beli su, tek u samoj završnici, pokazali da mogu ravnopravno da se nose sa apsolutnim favoritom u ovom derbiju. Posle bloka Pantića i as servisa Veličkovića, Partizan je izjednačio na 20:20, ali kao i u drugom setu, nije bio sposoban za preokret. Zvezda je i u trećem setu slavila sa 25:23 i zabeležila peti prvenstveni trijumf u ovoj sezoni. 


Aleksandar Blagojević izjavio je nakon meča da nije očekivao ovako ubedljivu pobedu svog tima zbog težine koju nosi svaki derbi. Korektor Zvezde smatra da je glavni problem Partizana to što, u odnosu na prethodne sezone, nema toliko zvučnih imena u postavi. 
- Ne mogu da kažem da je ovo bila laka pobeda, jer derbi sa sobom uvek nosi određenu težinu. Mislim da Partizan ove godine nije toliko dominantna ekipa kao što je to bio prethodne sezone, pa samim tim ni derbi nije bio neizvestan. Za nas je ova pobeda od izuzetne važnosti, jer smo u ovom periodu ušli u jako težak ritam. Zbog učešća u evropskim takmičenjima, Super ligi i Kupu Srbije, igramo utakmice doslovno na svaka tri dana, tako da nam ova pobeda predstavlja veliku motivaciju za nastavak sezone - istakao je Blagojević.


U narednom kolu i Partizan i Crvena zvezda će svoje utakmice odigrati van Beograda. Crno-beli će gostovati Kleku, dok će njihov večiti rival u Kragujevcu igrati protiv Radničkog.

Photo by: Nikša Malić Katanić



Коментари