VIJEIRA ULOVIO “ZMAJEVE”

Written by: Nikola Krunić


Crveno – bela hegemonija nastavljena je i nakon 19. kola Superlige.Zahvaljujući pravovremenim golovima portugalskog napadača Uga Vijeire izabranici Miodraga Božovića upisali su šesnaestu uzastopnu pobedu protiv devetoplasiranog Voždovca – 2:0 (1:0).


Prvi put posle mnogo vremena Zvezda je odigrala utakmicu na svom stadionu u dnevnom terminu od 13 časova. Pred više od 4. 000 gledalaca na “Marakani”, pod izuzetno lošim vremenskim uslovima, crveno – beli su uz dosta muke savladali voždovačke “Zmajeve”. Uvodni minuti utakmice počeli su malerozno po aktuelnog lidera: Najbolji strelac i asistent Božovićeve ekipe Katai, povredio je primicač a umesto njega, u igru je ušao Sikimić. Pored Sikimića, u zvezdinoj postavi su zaigrala još dva napadača: Jović i Vijeira. Izlaskom Kataia, zvezdin vezni red je izgubio na kreativnosti , tako da do 22. minuta nije viđena nijedna ozbiljnija prilika. A onda je dirigentsku palicu preuzeo Marko Grujić, čija je inicijativa doprinela da se zvezdin udarni trio razbudi. Narednih dvadesetak minuta ređale su se šanse pred golom Popovića, ali mreža je ostala netaknuta. Najmlađi akter utakmice Jović, našao se tri puta u izglednoj prilici, međutim mladom napadaču je nedostajala bolja završnica da svoje šanse kruniše pogotkom. Pored Jovića, Vijeira i Sikimić su takođe mogli do gola, ali je loša realizacija rezultirala mirnim mrežama nakon prvih 45 minuta. Ekipa Bratislava Živkovića, iako nije stvorila nijednu priliku iz ranga stopostotnih, uspešno je odolela naletima crveno – belih, te se na odmor otišlo sa najnepopularnijim rezultatom – 0:0.


Nastavak utakmice imao je očekivan epilog: Od trenutka kada je sudija Vujović dao znak za nastavak utakmice, crveno – bela artiljerija je iz svog raspoloživog naoružanja raspalila ka golu “Zmajeva”. Potpuno je neverovatno šta Jović i Vijeira nisu uspeli da pretvore u pogodak. Gosti su se više fokusirali na opstrukciju igre i odugovlačenje nego na gol Kahrimana, koji je bio gotovo besposlen. Ulazak Plavšića i njegova hitrina, prebacili su napad Zvezde u petu brzinu. Omalenog vezistu su sledili Ibanjez i Petković, koji su sve vreme bili na protivničkoj polovini. Konačno, u 86. minutu zvezdina ofanziva biva nagrađena: Ibanjez je stigao do lopte uz aut – liniju, uputio oštru loptu na peterac, a Vijeira se našao na pravom mestu i matirao golmana gostiju. Sedam minuta kasnije, rešene su sve dileme oko pitanja pobednika: Nakon duge lopte Kahrimana, Sikimić je prosledio pas glavom do Vijeire, a Portugalac je drugim golom na meču ispisao presudu pulenima Bratislava Živkovića – 2:0. Miodrag Božović je šesnaestom uzastopnom pobedom došao na korak do svog kolege Slavoljuba Muslina koji drži klupski rekord iz 2000. sa sedamnaest vezanih trijumfa.


Već u sredu aktuelnog lidera Superlige očekuje meč protiv čačanskog Borca u okviru 1/8 finala Kupa Srbije.  



     Photo by: Zvanični portal FK Crvena zvezda

Коментари