Šok! Partizan prokockao +18

Written by: Veljko Dragosavljević


Pred nešto više od 5.000 gledalaca, košarkaši Partizan NIS su u 15. kolu ABA j.t.d lige poraženi od Mega Leksa rezultatom 78:85. Ni +18 nije bilo dovoljno četi Petra Božića da utakmicu mirno privedu kraju. 


Pred sam početak meča Kosta Perović je ispraćen u "košarkašku" penziju. Uprkos velikoj slavi, Sveti Nikola, hala Pionir je bila odlično popunjena. Nešto više od 5.000 gledalaca je došlo da bodri Partizan i da se raduje novoj pobedi. Ali to se nije desilo. Domaći košarkaši su prokockali velikih +18 i dozvolili Megi da u drugom poluvremenu preuzme potpunu inicijativu. Gosti su u Pionir došli sa željom da pobede posle dva uzastopna poraza od Zvezde i Metalca. Mega dugo nije imala rešenja na agresivnu odbranu Partizana, pogotovo na ofanzivni skok. 



Domaći su u prvom poluvremenu kontrolisali igru. Bili su sigurni u skoku i procenti šuta su bili na njihovoj strani. Posle nešto slabijeg početka, sredinom prve četvrtine Partizan je došao u vođstvo i maltene ga nije ispuštao do treće četvrtine. Prednost domaćih je samo rasla, poenima Marinkovića na isteku prvog poluvremena, Partizan je otišao na najvećih +13, 42:29. Kevin Džons je bio potpuno nezaustavljiv, dominirao je ispod koša. Sa 14 poena i 6 skokova bio je najzapaženiji akter nakon prvih 20 minuta. 



Na početku treće četvrtine domaći nastavljaju tamo gde su i stali. Sigurna igra, dobar protok lopte, ofanzivni skokovi Džonsa. Sve ovo je prozurovokalo time da trojkom na isteku napada Aranitović poveća na najvećih +16. Trener gostiju traži tajm-aut. Nakon toga ulaskom Veljkovića sve počinje da se menja. Serijom 11-0, poenima Aleksandra Aranitovića, Mega dolazi na -3 i postaje ravnopravniji protivnik. Treći period se završava rezultatom 60:57. Partizan trojkom Petra Aranitovića otvara poslednji period. Svi su mislili da je kriza gotova ali Mega opet čvrstom odbranom i sigurnim skokom počinje da kontroliše utakmicu. Nakon trojke Nikolića i poena Aleksandra Aranitovića, Mega prelazi u vođstvo. Partizan je u 26. minutu imao +18, a samo šest minuta kasnije zaostaje za 3 poena, 28-8 serija Mega Leksa. Do kraja utakmice gosti su sigurno držali prednost i čvrstom odbranom zadavali probleme Partizanu. Džons je bio potpuno zatvoren u poslednjem periodu. Vilson je u poslednjem minutu pokušao nešto više da uradi ali je bilo kasno. Poenima Ivanovića i Jaramaza stavljena je tačka na ovu veoma interesantnu utakmicu. 


Ekipa Mega Leksa je ovom pobedom prekinula niz od dva poraza i tako napravila veliki korak ka plasmanu u plej of. Nakon 15 kola imaju skor 10/5. U sledećoj rundi dočekuju lidera Budućnost VOLI. Što se tiče Partizan NIS, ovim porazom su došli do skora 6/9 i tako još više smanjili šanse da se teoretski bore za plej of. Partizan će već za četiri dana izaći na megdan MZT-u u Skopju. 



Partizan NIS - Mega Leks 78:85 (21:18, 21:11, 18:28, 18:28)

Partizan NIS: Cvetković 2,P. Aranitović 11, Džons 21 (15sk), Murić 3 (5sk), Marinković 11, Vitkovac 1 (5sk, 3as), Đumić 5, Magdevski, Milutinović 9, Vrabac 2, Vilson 13, Anđušić. Trener: Petar Božić.

Mega Leks: Simić, A. Aranitović 15 (7sk), Đoković, Jaramaz 13 (7sk), Veljković 7 (6sk), Ivanović 12 (5sk, 9as), Pavlović, Luvavu-Kabaro 8 (4sk, 4as 3ul), Kaba 2, Simeunović 3, Nikolić 19 (5sk), Janković 6 (7sk). Trener: Dejan Milojević.



                                                                                                                                            Photo by Nikola Novaković

Коментари