Ništa od evropskog proleća, Partizan našao način da izgubi!

Written by: Uroš Petrović


Višegodišnji san navijača, ali i igrača Partizana o prezimljavanju u evropskom takmičenju surovo je završen u zadnjem kolu grupne faze Lige Evrope. Dobra koreografija "Grobara" i prelepi ambijent, kao i raspoloženi Oumaru i Andrija Živković bili su dovoljni samo za solidnu igru u prvom poluvremenu. U drugom delu igre je surovo dobro motivisana ekipa Augzburga uspela da rezultat potpuno preokrene u svoju korist i da totalno razočara sve one koji su bodrili "Parni valjak" u četvrtak uveče. Krajnji rezultat bio je taman dovoljan da Nemci prođu dalje - 1:3.


Nošeni fenomenalnom atmosferom "Grobara" i motivisani da, posle mnogo godina, konačno dočekaju famozno "evropsko proleće" igrači Partizana krenuli su odlučno u meč, sa namerom da protivnika nadmudre i onesposobe. U prvih nekoliko minuta mogao se videti krajnje agresivan Partizan, koji je stvarao šanse i bio veoma produktivan u napadu. Gosti su pokušavali visokim loptama da zaprete, da bi već u 11. minutu došlo do prevage između ova dva tima, zahvaljujući fenomenalnom Abubakaru Oumaruu. Kamerunski napadač iskoristio je trenutak nepažnje dva defanzivca nemačke ekipe, "pobegao" iz kontre i našao se jedan na jedan sa golmanom Hitzom. Čuvar mreže Augzburga nije se na vreme vratio u svoj kazneni prostor i tako nije bio spreman za Abubakarov šut. Partizan je došao do prednosti i ceo stadion u Humskoj ulici se našao u euforiji.


U narednim minutima igrači u crno - belim dresovima malo su usporili igru, a Augzburg je krenuo sa većom inicijativom i oko tridesetog minuta imao znatno veći posed lopte. Nagoveštavali su predstavnici bundesligaškog tima da mogu da se vrate u igru, a to su i učinili u samoj nadoknadi vremena. Južnokorejanac Hong Žon - ho uspeo je da kazni nervozu i dekoncentraciju srpskog tima i sa leve strane uputio loptu pravo u mrežu Živka Živkovića. Hong je prethodno ušao u igru u četrdesetom minutu, zamenivši povređenog Jana Kalsena - Brakera. Partizan nije uspeo da svoju disciplinu održi i igrači su otišli u svlačionice sa rezultatom 1:1.


Ispostaviće se da je ovo bio ključni momenat u čitavoj utakmici. U drugom poluvremenu Partizan više nije pokazivao inicijativu i organizovanost u napadu. Iako su se Andrija Živković i Abubakar Oumaru i dalje izdvajali svojim kvalitetom, trener Drulović kao da je naredio da se "Parni valjak" mora povući u odbranu po svaku cenu. Kazna za ovakvu taktiku stigla je već u 51. minutu meča, kada je bek Augzburga Pol Verhag iskoristio pas svog saigrača Bajera i postigao pogodak za vođstvo. Od sigurnog rezultata i dobre igre, aktuelni šampion Srbije našao se u nebranom grožđu, na korak od eliminacije.


Čak pet sigurnih šansi moglo se videti za izjednačenje. Najpre su u 57. minutu Brašanac i Ninković promašili odlične prilike, a uzdasi "Grobara" mogli su se čuti i posle 74. minuta kada je već spomenuti Ninković pogodio prečku. Ređao je i nemački tim šanse, ali ne toliko konkretne. Devet minuta pre kraja meča došlo je do neočekivanog i veoma bolnog trenutka za Partizan. Andrija Živković bacio je senku na svoju dobru partiju igravši rukom na samoj sredini terena. Sudija Taljavento uputio mu je drugi žuti karton i pokazao mu put ka svlačionici. Već loša situacija za Partizan postala je još gora.


Dva minuta pre kraja meča Darko Brašanac promašio je neverovatnu šansu da crno - bele pošalje pravo u eliminacionu fazu Lige Evrope. Slično prvom pogotku, akcija je pokrenuta iz kontre i Brašanac je imao priliku da ishod definitivno reši. Međutim, igrač Augzburga omeo ga je u ovoj nameri, povukavši ga malo za dres. U svakoj drugoj situaciji ovo bi bio čist penal, međutim Brašanac je šutnuo loptu preko gola pre nego što je pao na travu, a sa njim su ubrzo i otišle i sve nade Partizana vezane za Evropu.


U devedesetom minutu šok završnica završena je golom Bobadilja, koji je iskoristio totalnu neorganizovanost Partizanove odbrane, "prošetao" se do šesnaesterca i doneo radost solidno popunjenoj severnoj tribini, u kojoj su se nalazile najvatrenije pristalice gostiju.


Tako se završio višegodišnji san o proleću u Evorpi. Ovaj put ono je bilo i više nego blizu - praktično bilo kakav rezultat, osim onog koji se i dogodio, bio je dovoljan za Partizan da prođe u grupnu fazu. Posle prvog gola čini se da se desio niz loših poteza igrača Partizana, ali i njihovog trenera, što je nemački tim iskoristio. Upravo u eliminacionu fazu zasluženo ide Augzburg, ekipa koja je pokazala borbenost i odlučnost onda kada je to najviše i bilo potrebno. Navijačima Partizana preostaje da čekaju neka bolja vremena.


                                                                                                         Photo by: Nikola Novaković

Коментари