Turski tim porazio veliku Crvenu Zvezdu

Written by: Milica Nikolić

Košarkaški spektakl u „Kombank Areni“ između KK Crvene Zvezde i KK Fenerbahce završen je ubedljivim porazom domaćina sa krajnjim rezultatom 74:60. Crvena Zvezda je u četvrtom kolu Evrolige nanizala još jedan uzastopni poraz.


Photo by:Nikola Novaković

Kako je meč odmicao Crvena Zvezda bila je nadvladana od strane gosta, da bi već krajem druge četvrtine Fenerbahce napravio 14 poena prednosti i rešio krajnji ishod utakmice.

Prema zvaničnim podacima utakmica četvrtog kola Evrolige odigrana je pred 16 203 navijača koji su tokom čitave utakmice podrili svoj klub i pomno pratili razultat.

Najefikasniji igrači u pobedničkom timu bili su Pero Antić sa 14 i Ekpe Udoh sa 12, dok su Bogdanović i Kalinić dali po samo dva poena. U domaćem timu su se istakli Štimac sa 13 i Cirbes i Tompson sa po 10 poena.

Photo by:Nikola Novaković

Ulaskom na teren nekadašnjeg igrača KK Partizan, Bogdana Bogdanovića, Arena je grujala od zvižduka i uvredljivih reči.

Neposredno pre početka meča organizatori utakmice su Nikoli Kaliniću i Peri Antiću priredili veoma prijatan gest i uručili poklon za sav trud i ulaganje u njihov nekadašnji tim. Oni su dobili dresove sa brojevima 12 i 21. Publika je propratila ovaj događaj aplauzima i ovacijom njihovih imena.

Himna Evrolige ispraćena je zvižducima, a odmah nakon toga meč je započet.

Postavu Zvezde činili su  Mekel, Thompson, Lazić, Tejić i Zirbes.   

Prve poene utakmice za gostujući tim dao je Vesely, dok je za domaćine istom merom uzvratio Zirbes. Možda sama izvanredna odbrana gostiju nije uticala toliko na rezultat koliko neistaknuta postava Crvene Zvezde. Zirbes biva povređen i njegovo mesto zauzima Štimac. Trener Crvene Zvezde zahteva timeout nakon prve primećene razlike na semaforu. Radonjić menja postavu. Mekel je gotovo bio neprimetan, pritom ubrzo zamenjen Jovićem, dok je na poziciju Tejića ušao fantastičan Miller.
Seriju nekoliko brilijantnih šuteva i smanjene razlike na 12:17, prekinuo je Antić dok je Štimac nakon promašene Millerove trojike, ubacio loptu u koš uz jedno dodatno slobodno bacanje. Ubrzo nakon toga na svoju poziciju se vraća Zirbes umesto Štimca, dok usled napravljenog faula nad Antićem Miller biva zamenjen Tejićem.
Poslednje poene u ovoj četvrtini upravo pogađa Thompson i svojim šutem trojike fiksira krajnji rezultat.
Prednost gosta samo je rasla dok nije zvanično završena prva četvrtina sa 6 poena razlike, 19:25 u korist protivničkog tima.

Photo by:Nikša Malić Katanić

Iako su u drugoj četvrtini uspeli da se malo vrate u meč, domaćini su  ponovo prišli na pet poena razlike, zahvaljujući ukradenoj lopti Simonovića i odličnim šutem, rezultat biva 23:28 što je ujedno i najmanja razlika koju je ovaj klub video tokom meča.
Zirbes dobija svoju drugu ličnu gresku, dok na teren umesto Gudurića dolazi Jović.
Baš kada se činilo da će se domaćini vratiti u igru, Zirbes smanjuje rezultat na samo 6 razlike, što je trenera Fenerbahcea veoma naljutilo i uputio reči kritike svojim igračima. Očigledno da je ta taktika „upalila“ jer se rezultat ubrzo menja poboljšanom igrom protivnika.
Druga četvrtina završava se rezultatom 31-45 u korist turskog kluba, sa Antićem kao najkorisnijim igračem ove završnice sa čak datih 10 poena, dok je Štimac taj koji je bio najefikasniji igrač crveno-belih sa datih 9 poena.

Photo by:Nikola Novaković

Kako je vreme odmicalo, duh igrača Crvene Zvezde bio je sve tanji i činilo se polako posustaju u igri. Iako su navijači crveno-belih bili na nogama čitavu utakmicu to nije pomoglo da se domaćini vrate u igru. Serija koševa gostujućeg tima bila ne zapanjujuća, dok se činilo da  Zvezdi jednostavno koš odbija svaku loptu.

Thompson je prvi igrač koji je postigao dvocifren broj koševa za svoj tim, ali čak ni to nije bilo dovoljno da se rezultat preokrene.
Gostujući tim napravio je nekoliko faula tokom treće četvrtine, ali ni Zvezda nije posustajala. Dva minuta pred kraj treće četvrtine Zirbes pravi svoju četvrtu ličnu grešku i biva zamenjen Štimcem dok je Miller zamenio poziciju Thompsona.
U igru za Fenerbahce ulazi sedamnaestogodišnji Omer Yurtseven, koji se odlično pokazao davši 4 poena i pokupivši sve simpatije prisutnih.
Gudurić daje oba slobodna bacanja i time privodi kraju predposlednje četvrtine meča sa ogromnom razlikom od čak 17 poena – 42:59!

U završnoj četvrtini činilo se da će se crveno-beli makar malo trgnuti i probati da  smanje razliku koju je gostujući tim postigao. Oba tima jednostavno su isčekivala kraj meča i stanje utakmice više nije bilo neizvesno.
U igru umesto Jovića ulazi Rebić, a nakon Millerovog postignutog koša i smanjene prednosti na 46-61 , Simonović biva zamenjen Lazićem.
Tokom čitave četvrte četvrtine činilo se da na svaki postignut koš domaćina, gost „odgovara“ postignutom trojikom.
U nekoliko navrata publika je bila na nogama i bodrila svoj tim, dok 5 minuta pred kraj meča Zirbes nije „zaradio“ svoju petu ličnu grešku i napustio teren uz ogroman aplauz a njegovo mesto zauzeo je Štimac. U igru je ušao i Simanić koji je zamenio fantastičnog Millera.
Gudurić je uspeo da sa nekoliko poena smanji razliku gosta, ali ipak kraj meča obeležila je trojika mladog Rebića.
Rezultat utakmice četvrtog kola završen je u korist turkog tima 60-74.

Photo by:Nikola Novaković

Navijači su aplauzom i uzvicima pozdravili svoj tim kome se na parketu pridružio i povređeni kapiten crveno-belih Luka Mitrović.

Dejan Radonjić čestitao je protivničkom timu i potvrdio da je Zvezda imala veoma lošu igru tokom meča i da je pobeda protivnika apsolutno zaslužena. Takođe Radonjić navodi da novajlije nisu zaslužne za poraz u četvrtom kolu Evrolige.

Gurudić: „Ispostavilo se da nismo imali snage ni znanja da ogreagujem bolje na neke njihove akcije i vratimo se rezultatski.“ Navodi mladi Gurudić na konferenciju za štampu  dodaje da je odbrana bila izuzetno loša i da utakmica Aba lige koja sledi je ipak sada presudna za tim.

Obradović navodi da iako je tim pobedio, on nije sasvim zadovoljan igrom.

Sledeće kolo Evrolige Crvena Zvezda igraće kao gost u Minhenu protiv Bajerna, a do tad moraće da poradi na jačoj odbrani ako ne želi da veže još jedan poraz u ovom takmičenju.

Коментари