PRECIZNOM ZAVRŠNICOM PARTIZAN IZBEGAO JOŠ JEDAN PORAZ

Written by: Veljko Dragosavljević



Pred oko 2.500 gledalaca, košarkaši Partizana su odneli tešku pobedu protiv Tajfuna u jedanaestom kolu ABA j.t.d lige. Odličnim šutem za tri poena u posledjnem periodu domaći košarkaši su se uz dosta muka ipak provukli. 




U neobičnom terminu za igranje Jadranske lige (petak 17h), košarkaši Partizana su u dvorani “Pionir“ dočekali ekipu Tajfuna i pobedom otvorili 11. kolo ABA j.t.d lige. Crno-beli su prekinuli loš niz izgubljenih utakmica u neizvesnim završnicama, i sjajnim šutem za tri poena u poslednjem kvartalu jedva porazili goste iz Slovenije. Domaći košarkaši su pogodili 5 od svojih 7 trojki u poslednjih 10 minuta i tako prekinuli rezultatsku klackalicu tokom čitavog meča. 




Tokom prve četvrtine, izabranici Petra Božića su držali rezultatski priključak. Ovaj period je protekao u odličnim potezima Adina Vrabca, kako u napadu, tako i u odbrani. Pratili su ga Milutinović i Aranitović sa svojim solo bravurama koji su završavani poenima uz faul. Domaći su bili sigurni u odbrani, kontrolisali su skok i prvu deonicu završili rezultatom 20:15.

Druga deonica je protekla u znatno slabijem ritmu crno-belih. Odbrana je postala “šuplja“ pa su domaći primili nekoliko jeftinih poena u reketu što je i prouzrokovalo time da gosti naprave seriju 12-0. Dominacija u skoku je prešla u korist gostiju. Glavnu ulogu na terenu je preuzeo Sandi Čebular koji sa svojih 18 poena doveo svoju ekipu u vođstvo rezultatom 39:42. 




U trećem periodu domaći su nastavili tamo gde su i stali. Nisu gradili pod košem što je dovodilo do toga da gosti imaju po čak i tri napada. Uglavnom su stizale kazne onako kako to biva, u vidu trojki na isteku napada. U 24. minutu Čedomir Vitkovac postiže prvi pogodak van linije 6,75 za Partizan i smanjuje na samo poen prednosti. Posle lošeg napada gostiju Kevin Džons dovodi domaće u prednost, 48:47. Kada se mislilo da će domaćin preokrenuti, gosti su ponovo dobrim šutem napravili prednost i u 29. minutu otišli na “velikih“ plus sedam. U poslednjem minutu Cvetković, ne prvi put ove sezone, preuzima odgovornost i  postiže prvo trojku, nakon toga jedno slobodno bacanje, i vraća Partizan na minus tri. 58:61.




U četvrtoj četvrtini su se Cvetkoviću pridružili Anđušić i Marinković. Skok u napadu je ponovo proradio, pa su crno-beli u 37. minutu nakon dva promašaja, i isto toliko skokova Đumića u napadu, protivnika kaznili trojkom, tačnije Anđušić je bio krivac. Tada su domaći bili u naletu, postigli su tri vezane trojke i otišli na 77:73. Gosti se nisu predali ni tada, a ni na 83:78 nakon sjajnog solo prodora Anđušića i poenima o tablu preko Čebulara. Nakon dve vezane trojke Čebulara, domaći traže tajm-aut 23 sekunde pre kraja. Utakmica je privedena kraju penal lutrijom jednih i drugih u kojoj su domaći bili znatno sigurniji. Čebular je na 4.9 pokušao trojkom da smanji zaostatak ali je tim promašajem i stavljena tačka na ovu utakmicu.




Košarkaši Partizana su uz mnogo muke ipak uspeli da savladaju goste iz Šentjura rezultatom 89:85. Najefikasniji u redovima domaćih je bio Kevin Džons sa 17 poena i 9 skokova. Pratili su ga još Aranitović sa 14, Cvetković sa 11 i Marinković, Vitkovac i Anđušić sa po 10 poena. Kod gostijuh, najsvetlija tačka je bio Čebular sa 29 poena. Pratili su ga Bolčina sa 14, Ponjavić sa 11 i Bratož sa 10 i 7 asistencija. 
Nakon 11 odigranih mečeva, Partizan i Tajfun imaju po 4 pobede i 7 poraza. Crno-beli u narednom kolu idu na evroligaško gostovanje ekipi Cedeviti, dok će Tajfun na svom terenu dočekati MZT Skoplje Aerodrom.



Partizan NIS - Tajfun 89:85 (20:15, 19:27, 19:19, 31:24)
Dvorana: “Pionir“;  Gledalaca: 2.500; Sudije: Siniša Herceg, Tomislav Vovk, Bojan Jovanić
Partizan NIS: Cvetković 11, Aranitović 14 (4izg, 4sk), Džons 17 (9sk), Marinković 10, Vitkovac 10, Đumić 2 (4sk), Koprivica, Perović, Milutinović 7, Vrabac 6, Vilson 2, Anđušić 10. Trener: Petar Božić
Tajfun: Sebič 5, Držić, Čebular 29, Zimić, Bratož 10 (7as), Klark 7, Ponjavić 11 (6sk), Drobnjak 2, Bolčina 14, Parker 7. Trener: Dejan Mihevc. 

                                                                                                     
                                                                                                           Photo by: Nevena Stamenović i Emilija Jovanović

Коментари