''Ajkulice'' progutale francuski Kan

Writtenby: Ana Tomić

Odbojkašice Vizure savladale su sa 3:0 (25:23, 25:23, 25:15) francuski Kan, u meču prvog kola D grupe Denizbank Lige šampiona. 


Izabranice Željka Tanaskovića ovim podvigom postale su prva ženska ekipa u istoriji srpske odbojke koja je zabeležila pobedu u ovom elitnom takmičenju. 

Prvi set započeo je lakim vođstvom Francuskinja. ''Ajkulice'' su sa tri uzastopne greške poklonile protivnicama prednost od 2:5. Igrali su se dugi i neizvesni poeni, ali je ekipa sa Novog Beograda uspela da poveže četiri dobre akcije i na prvi tehnički tajm-aut ode sa minimalnom prednošću (8:7). Nakon nekoliko grešaka u polju Vizure, vođstvo se vratilo sa druge strane mreže, pa se na drugu pauzu otišlo pri rezultatu 14:16. Potpuni preokret usledio je nakon četiri odlična servisa Ljilje Ranković i kontri koje su domaće odbojkašice uspešno realizovale. U narednom periodu se igralo poen za poen. Vizura je uspela da sačuva prednost i osvoji prvi set nakon najdužeg poena na meču.


Drugi period igre započeo je u znaku Sančezove. Odbojkašice Vizure nisu imale rešenje za više nego raspoloženu Kubanku. Kan je brzo došao do vođstva od 3:5, a onda je usledila serija dobrih servisa Sare Lozo i novi preokret domaćih igračica 6:5. ''Ajkulice'' nisu uspele dugo da zadrže stečenu prednost, pa se na drugi tehnički tajm-aut otišlo pri vođstvu francuskog tima 15:16. Usledila je neizvesna završnica drugog seta. Kan je sve vreme imao vođstvo u svojim rukama, ali je do prve set lopte ipak došla Vizura. Domaće odbojkašice su preokrenule rezultat u samom finišu drugog dela igre kada su napravile mini seriju od 4:0. ''Ajkulice'' su konačno zaustavile Sančezovu sa dva uzastopna bloka i tako osigurale prvi bod u grupnoj fazi Lige šampiona. 



Treći set je započeo dominantnom igrom Vizure. Kan je držao rezultatski priključak do 6:5 u korist domaćih igračica, a onda je usledila velika serija od 7:1. Sančezovu je, nakon što je zaustavljena blokom, zamenila Kloster, ali ni ona nije donela boljitak u igri šampionki Francuske. ''Ajkulice'' su na drugi tehnički tajm-aut otišle sa pet poena prednosti. Kan je do kraja seta uspeo da osvoji svega četiri poena, i to na greške protivnica. Vizura je neočekivano lako došla do meč lopte i slavila sa ubedljivih 25:15 u trećem setu. 


Dugo je trajala proslava istorijskog uspeha na terenu sportskog centra ,,Šumice''. Odbojkašice Vizure nisu krile emocije i oduševljenje zbog dugoočekivane pobede u Ligi šampiona. Jedna od onih  koji su verovali u ovaj sportski podvig bila je Ljilja Ranković, kapiten ekipe. 
- Mislim da ćemo tek sutra biti svesne onoga što smo uradile. Još uvek smo pod utiskom. Prošle godine nam je pobeda protiv Kana oba puta izmakla. Sada smo čvrsto verovale da ćemo pobediti, ali ovako ubedljivo baš i ne. Ekipe u našoj grupi su dosta iskusnije, tako da ne bih da govorim o narednim mečevima, ali nadamo se još nekoj pobedi - izjavila je Rankovićeva. 

Vizura: Kocić 5, Lozo 16, Aleksić 10, Lazović 1, Ranković 14, Čikiriz 10, Ćirović 2, Pušić, Jeković, Matović, Dimić, Vignjević

Kan: Kloster 2, Bianćini 2, Delros, Bursać 4, Lazić 4, Sančez Perez 14, Hutinski 8, Kodola 4, Dimitrova 2, Buzinak, Ortšit.

Odbojkašice Vizure će 11. novembra, u narednom kolu Lige šampiona, gostovati ruskoj Uraločki. Drugi meč grupe D između italijanskog Volera i Uraločke na programu je danas od 20 časova.

Photo by: Nikola Novaković 

Коментари