Božović i Luković pred 149. večiti derbi

Written by: Zorica Ristić

Miodrag Božović: Ni Zvezda ne bi bila to sto jeste da nije Partizana!



U subotu, 12. Septembra odigraće se 149. večiti derbi, a šef stručnog štaba Crvene zvezde, Miodrag Božović i kapiten crveno - belih, Aleksandar Luković, govorili su za medije pred doček svog najvećeg rivala s druge strane Topčiderskog brda.

"Teško je reći o derbiju nešto što već nije rečeno. To je najveća utakmica u Srbiji i jedna od najvećih u Evropi. Govorio sam i dok sam radio u drugim klubovima da želim još jednom da osetim taj adrenalin, a sutra će biti izvanredna prilika za to. Utakmica zbog koje se živi, utakmica koja daje nove heroje, ali i tragičare. Igramo protiv velikog protivnika, jer da nije Partizana, ni Zvezda ne bi bila ovakva kakva jeste. Derbi je adrenalin, veliki prestiž. Što se tiče prvenstva, ova utakmica neće ništa rešiti. Nema razloga da se ova utakmica pretvara u nekakve skandale. Pozivam sve učesnike derbija da svojim ponašanjem pokažu da je ova utakmica veliki praznik srpskog fudbala", pozvao je Božović navijače na sportsko i korektno navijanje.



"Iz ugla igrača, mi smo radili vredno. Ulazimo spremni u ovu utakmicu. Svi je željno isčekujemo. Ići ćemo na pobedu. Ja jako poštujem Partizan koji je aktuelni šampion, ekipa koja igra Evropu i ima odličan tim. Očekujem zanimljivu utakmicu i neka bolji pobedi, a nadam se da ćemo to biti mi. Nisam još uvek spreman koliko bih ja to voleo da budem, ali u konkurenciji sam za tim i već tri nedelje treniram maksimalno. Sto se tiče ekipe, mislim da je naša ekipa dosta kvalitetnija u odnosu na proslu godinu. Mladi igrači su iskusniji za godinu dana, a pojačanja koja su došla su opravdala taj epitet. Očekujem da sutra pokažemo da smo zreli i da možemo da pobedimo jednu ovakvu utakmicu", rekao je kapiten Luković.


Iako se u medijima pojavila informacija da je vezista Srđan Plavšić  povređen, trener Božović je demantovao tu informaciju rekavši da će moći da računa na sve igrače osim  na  Orlandića.

"Možemo da računamo na sve igrače osim na Orlandića. Postaviću one za koje mislim da su u ovom trenutku najbolji. Imamo razne varijante, ali u 90% slučajeva se opredelim za  najjaču ekipu. Znam ekipu koja će istrčati, a igrači već od utorka znaju ko će igrati. Derbi uvek odlučuju inspiracija i buđenje. Ko se kako probudi sutra ujutro, tako će i odigrati. Nema favorita u derbiju. Mnogo puta se dešavalo da Partizan pobedi kad je Zvezda jača i obrnuto", rekao je Miodrag Božović istaknuvši za koje igrače smatra da su najveći aduti protivnika.

"Najviše mi se dopada Živkovic za kog mislim da je jedan od najboljih igrača u Srbiji. Tu je i Babović koji je jako iskusan i ako bude igrao, može jednim potezom da reši utakmicu. Abubakar je dosta nezgodan igrac, brz i može da napravi probleme, ali ako želimo nešto da postignemo kao ekipa, moramo da gledamo sebe", rekao je trener crveno - belih.



Zvezdin trener smatra da im je domaći teren velika prednost, ali ne misli isto i za prvo mesto na tabeli. 

"Prvo mesto ne znači ništa u derbiju, a što se tiče domaćeg terena, to svakako jeste prednost. Imamo takvu podršku i publiku da čovek stvarno mora da da sve od sebe. Navijači su nam do sada bili 12. igrač. Meni je prva utakmica na Marakani bila derbi i bilo je čak 90 000 gledalaca. Bilo je 1:1, a golove su dali Peđa Mijatović i Vladan Lukić. Koliko će mi to iskustvo pomoći, ne znam, jer smo se tada kao igrači drugačije ponasali. Imali smo neku energiju i mislim da nema ništa lepše od trenutka kad istrčite kroz tunel. Prvo vas, u crveno - beloj opremi vide navijači Partizana i počnu da zvižde, a potom usledi i huk sa severa. To je najveći adrenalin koji sam ikad doživeo. Mislim da igrači to i sami osećaju, pa im moje iskustvo tu neće mnogo pomoći", rekao je Miodrag Božović.

Sutra, u 18 časova, na najvećem srpskom stadionu, Marakani, sastaće se večiti rivali, Crvena zvezda i Partizan kako bi odigrali 149. večiti derbi i priredili posetiocima pravi fudbalski spektakl.




Photo by: Nikola Novaković









Коментари