UEFA Liga šampiona, 2. kolo kvalifikacija, prvi meč Partizan – Dila Gori 1:0

Written by: Nikola Koprivica





PARTIZAN: Ž. Živković - Vulićević, Balažić, Ćirković, N. Petrović - Jevtović, Brašanac, Babović - Oumaru ( od 60. minuta A. Živković), Ninković (od 72. minuta Ilić), Božinov (od 77. minuta Šaponjić)




DILA GORI: Ševčenko - Kurcilava , Kvahadze , Kvirkvelia , Navalovski - Razmagze , Gvalija , Iluridze (od 90. Gongadze ), Palavandišvili - Martsvadze (od 90. Džarija).




Partizan je u svojoj evropskoj premijeri bio siguran protiv prvaka Gruzije ekipe Dila Gori. Klub koji dolazi iz rodnog grada predsednika bivšeg SSSR-a Josifa Staljina, u Beograd je stigao sa samo jednom namerom, a to je odbrana svog gola po svaku cenu, te su Gruzini sa tom taktikom počeli i završili duel u Humskoj. Svega jedan pokušaj ka golu Živka Živkovica je sve što smo od njih mogli videti za prijatnih beogradskih 90 minuta, tako da put Gorija mogu ići zadovoljni jedino razultatom koji nije objektivno merilo svega onoga što se desilo na terenu. Naš predstavnik, ekipa Partizana je priredila  sasvim slodinu igru s obzirom da im je ovo prva takmičarska utakmica nakon sedam nedelja pauze od poslednje takmičarske utakmice u protekloj sezoni. Crno - beli su stvarali šanse tokom svih 90 minuta i pravo je čudo kako na semafou nakon meča nije pisalo vise od "mršavih" 1:0 pred revanš u Gruziji. Sve je krenulo od 5. minuta kada Abubakar odigrava desno za Vulićevića, a ovaj idealno centrira, da bi Brasanac sa nekih 7 metara sutirao, ali lopta ide pored desne stative. Vredan pomena u prvih 45 minuta bio je i pokusaj Ninkovića u 33. minutu kada golaman Dile krajnjim naporom izbija loptu u korner.



U drugih 45 minuta se ušlo bez promena i na jednoj i na drugoj strani, a prvu priliku beležimo već u 54. minutu kada Ninković ponovo snažno šutira, ali lopta posle golmanovog odbitka zavrsava samo u korneru. Novi atak Milinkovićevih pulena desio se u 61. minutu kada Darko Brašanac pokusava lopom da iznenadi golmana Sevčenka, ali lopta pogadja prečku i odlazi u gol aut.



Centralni detalj utkamice dogodio se u 82. minutu kada Palavandisvili pravi prekršaj sa leđa i za to dobija drugi žuti -odnosno crveni karton, a Partizan pored igrača više dobija i jako dobru priliku iz slobodnog udarca da sa nekih dvadesetak metara dođe do prednosti u ovom duelu - loptu uzima Stefan Babović (popularni Prilo kako su ga prozvali navijači Partizana) i rezantnim šutem preko živog zida postiže pogodak koji će možda biti vredan prolaska u narednu rundu kvalifikacija za Ligu Šampiona!





Čitav meč je na kraju produžen za još 5 minuta od strane sinoć vrlo dobrog nemačkog arbitra Dankerta, a u drugom minutu sudijske nadoknade beležimo i obravdano dosuđen indirektan udarac za Partizan kada posle silovitog šuta Jevtovića, loptu na gol liniji nenamerno zaustavlja Darko Brašanac i tako sprečava da naš prvak put Gruzija krene sa dva gola prednosti.

                                                                                                                                                                                    Photo by: Nikola Novaković

Коментари